zondag 29 januari 2023

Storia / Historie

Lees hoe deze bijzondere boerderij

in Nederlandse handen kwam...

Cascina 'Attimo di Pace' is begin 20e eeuw gebouwd als boerderij (cascina) bij het iets hoger gelegen jachthuis 'Oltrevalle'. Vanuit de boerderij werd het land om het jachthuis en de wijngaard bewerkt. De grote moerbei boom op de binnenplaats herinnert ook nog aan de tijd dat de pachtboer op de hooizolder een zijde-rupsen cultuur hield om de familiekas aan te vullen.

In de zestiger jaren is de huidige 'portico' als hooiopslag annex wagenloods toegevoegd. Eind tachtiger jaren zijn woonhuis en stallen gerenoveerd en is de garage en het zonneterras gebouwd. Tot halverwege de negentiger jaren is de boerderij in zijn agrarische bestemming gebruikt en bewoond.

Historische beelden, begin 20e eeuw, als boerderij in gebruik!

Na het beƫindigen van de activiteiten van de pachtboer, vanwege het bereiken van de pensioenleeftijd, is het gebouw enige tijd gebruikt als tijdelijke woning voor seizoenswerkers e.d. In deze tijd heeft de landheer geprobeerd een nieuwe pachter te vinden omdat hij graag de boerderij in zijn oorspronkelijke functie wilde behouden. Vanwege het beperkte oppervlak en de beperkte ruimte voor vee, waardoor een levensvatbare bedrijfsvoering als boerderij onhaalbaar bleek, heeft hij in de zomer van 2003 besloten de boerderij te koop aan te bieden voor niet-agrarische gebruik / bewoning.

Voor de koop