zondag 29 januari 2023

Piemonte verkennen en ontdekken 

Vast wat ideetjes om de smaak te pakken te krijgen. In ons vakantiehuis zijn 2 grote zwarte mappen met allerlei tips en goeie dingen. Daar staan nog veel meer andere ideeën in en ook meer info over onderstaande plaatsen en meer...

SAVONA | ACQUI TERME | GENUA | TURIJN | ALBA


SAVONA:

Oude gedeelte van de stad is niet te groot, mooi, met kerk die bezichtigen waard is. 
Er is markt op maandag, hele dag tot ca. 16.00 uur (dat is nogal bijzonder, want alle andere markten zijn tot ca. 12.30 uur). Het is evengoed het beste om ’s morgens bijtijds te gaan, want het is gauw te warm. Vertrek bijv. om 8.30 uur uit Spigno, rijdt binnendoor (niet via de snelweg bij Carcare), en je rijdt er in 40 minuten naar toe. Vlak voor de markt zie je rechts een winkelcentrum liggen, waaronder je gratis kunt parkeren –auto koel. De markt ligt even verder links. Als je de auto weer oppikt om terug te gaan, kun je evt. meteen wat boodschappen doen in de (zeer koele) supermarkt van het winkelcentrum. Het strand is ook leuk, en waarschijnlijk staat de kermis er weer.

ACQUI TERME:

Zo’n leuke plaats. Je ontdekt er steeds meer. Er is markt op dinsdag- (de beste/leukste) en op vrijdagmorgen. Je komt het tegen in de kleine straatjes van Acqui. Lopende door deze straatjes vang je af-en-toe een "zwavelachtig luchtje" op. Dat klopt dan want dat komt van de warmwaterbron in het centrum van Acqui waaraan het stadje zijn naam ontleent. (zeker ook even van dichtbij gaan bekijken!)
Er is een groot openluchtzwembad in Acqui. Info hierover vind je in de zwarte map. Mooi zwembad, niet al te goedkoop, maar voor een dag in een groot zwembad met Italianen leuk om eens te doen.

GENUA [GENOVA]:

Zeeaquarium. Schijnt heel mooi te zijn. Daar vlakbij ligt een oud Piratenschip, leuk om te bezichtigen. Bij dit havengedeelte is het erg leuk om de oude stad in te gaan. Heel indrukwekkend: erg smalle straatjes met hoge huizen. Niet ’s avonds doen……
Columbus (Christoforo Colombo) is: daar geboren, of heeft daar gewoond, of is daarvandaan op ontdekkingsreis naar Amerika gegaan; niemand weet het echte antwoord, maar de Genuanen zijn er erg trots op. Als je naar Genua gaat kun je heen of terug kiezen voor de kustweg. Loopt een soort van parallel aan snelweg, zie de kaart.

TURIJN [TORINO]:

Doen!! Echt leuk om te winkelen, de vele piazza's te bekijken, heerlijk te eten, filmmuseum te bewonderen, enz. Breng ook beslist een bezoekje aan Cafe Torino aan het Piazza Carlo. Daar was Mart Smeets met de Olympische Winterspelen in 2008, en het is het oudste cafe in Torino (zeggen ze…), maar het is een plaatje!!  Bestel daar even iets, just for fun, maar het is wel: costo troppo. 
Het Piazza Carlo zelf is ook erg mooi, maar er zijn meerdere Piazza’s de moeite waard. 
Je kunt daar in de buurt parkeren; kijk in ons grote wegenboek hoe je er moet komen. Van daaruit loop je naar het centrum met de vele Palazzo’s en winkels. Zie boekje Turijn. 
Maar voor je de stad in gaat moet je naar de Superga. In de zwarte map zit een plattegrond hoe je er moet komen. Een hoger gelegen, kleine basiliek met een schitterend uitzicht over heel Turijn. Prachtig!
Het is dan een lange dag, vertrek dus bijtijds, maar het is de moeite waard. Er is in Turijn ook een automuseum (rondje lopen daarin kost nog geen uur). Voor de liefhebber…. 
Op zaterdag is er in heel Turijn een grote markt, overal en nergens. Voor de eerste keer bezoek zou ik dat niet doen: jammer van al het andere moois.

ALBA:

Mooie plaats waar je via een mooie route kan komen. Start vanuit Spigno via Serole. Fantastische streekgerechten te koop: wijn, truffels, paddestoelen (ook gedroogd), enz.

De wat grotere plaatsen hebben een soort VVV natuurlijk. Dat heet IAT, maar ook herkenbaar aan “I”.