zondag 29 januari 2023

Waarom Piemonte?

  • binnen één dag bereikbaar
  • rust, ruimte en natuur
  • ½ uur v.d. Middellandse Zee
  • hartelijke bevolking
  • heerlijk eten en drinken
  • skiën op anderhalf uur afstand

De streek en zijn bevolking / De bereikbaarheidWat is er te doen?Eten en drinkenHet klimaat

De streek is heuvelachtig en groen, met hoogten tussen de 200 en de 750 m boven de zeespiegel en werd vooral bewoond door boeren. Er is veel water in onze streek: de rivier de Bormida, met zijn vele kleinere stroompjes en beken, geeft zijn naam aan de vallei en bijna elke oude boerderij heeft nog steeds zijn eigen waterput.

De begroeiing bestaat uit bossen (gemengd loof, waaronder veel tamme kastanjes en/of dennen), akkers en velden en overal ziet men fruitbomen staan (appels, peren, kersen, pruimen perziken, abrikozen). De Ferrero-fabrieken in Alba (van Nutella!) halen van oudsher hun hazelnoten uit onze streek. In Piemonte is de wijnbouw natuurlijk belangrijk (Barolo, Dolcetto, Nebbiolo, Moscato,etc.).

Verder is er een beschermd natuurverschijnsel: de Calanchi. Dit zijn kale grijze heuvelruggen, die er ongeveer uitzien als leisteen-bergen; wij vinden ze prachtig en er komen regelmatig geologen uit de hele wereld om ze te bestuderen.
Heel regelmatig ziet men reeën, herten, vossen, dassen, hazen, buizerds en - wie geluk heeft, een groep wilde zwijnen. De stilte kan er nog volledig zijn en het donker ‘s nachts overweldigend!

Het toerisme is niet erg hoog, waardoor men een authentiek onbedorven gebied vindt, bevolkt door ouderwets hartelijke mensen, die elke buitenlander graag zien komen en altijd bereid zijn te helpen. Het is dan ook heel makkelijk contact met ze te maken, mits men een klein beetje Italiaans praat. Met het boekje “Wat en Hoe” in het Italiaans komt men een heel eind! Boekje is in ons huis beschikbaar.

De bereikbaarheid

Onze Europese autobanen zorgen ervoor, dat wij de 1100 tot 1200 km tussen Nederland en Spigno Monferato binnen 12 tot 14 uur rijden (via de Gottard in Zwitserland).
Steeds goedkopere vluchten brengen u van Brussel of Amsterdam naar Nice of Milaan, zodat men zelfs voor een weekendje over kan komen. De dichtstbijzijnde binnenlandse luchthaven is in Genua.
Trein- en busverbindingen zijn er vaak tot in de kleinste dorpen.

Wat is er te doen?

Behalve lekker uitrusten en genieten van de natuur, omgeving en het klimaat, kan men er wandelen (paddestoelen zoeken!) en fietsen, markten bezoeken, dorpen en steden bekijken. Cultuur opsnuiven, zowel in musea al in de locale kroegjes! 

Eten en drinken

eigenlijk een hoofdstuk apart! Het Italiaanse eten is natuurlijk heerlijk, zeker de pure en ongecompliceerde keuken uit Piemonte en Liguria. In ons huis is veel info te vinden over de restaurants en pizzeria’s e.d. We noemen hier nog wel de vele dorpsfeesten, die van mei tot september in elk dorp gehouden worden. Hoofdmoot is eten aan lange houten tafels, waarna de benen gestrekt worden op de dansvloer! Vaak zijn daar nog enkele kermisattracties voor de kinderen bij, evenals een paar standjes die de plaatselijke ambachten tonen. ‘s Zomers worden er overal concerten, toneelvoorstellingen en andere manifestaties gehouden.

Dan is er natuurlijk de levendige Bloemenriviera met de middeleeuwse vissersdorpen,  de brede boulevards en de stranden en de zee zelf op een half tot een heel uur autorijden afstand.

Voor wintersportliefhebbers is er een klein skigebied op één tot anderhalf uur autorijden (omgeving Cuneo / Mondovì).

Cultuur is er in Italië overal te zien, maar interessante steden zijn behalve Genua (1 uur), Turijn (1,5 uur), Nice en Monaco in Frankrijk (2 uur) en Milaan (2,5 uur) de wat kleinere steden zoals Savona, Acqui Terme, Alba en Asti.

Het klimaat

Lange hete zomers met relatief koele nachten en korte winters waarin ook sneeuw valt, kenmerken ons gebied. Veel Savonezen en Genuezen bewonen in de zomer dan ook hun huizen in onze streek “om ‘s nachts goed te kunnen slapen”, terwijl  zij overdag van hier uit naar hun werk gaan.
In voor- en najaar is het temperatuursverschil tussen dag en nacht veel groter dan in Nederland: overdag in de zon is een T-shirt voldoende, terwijl het ‘s nachts nog echt fris kan zijn.
In de winter kan het flink vriezen, hoewel dit meestal maar enkele dagen duurt. De mist blijft een enkele keer in de dalen hangen, maar meestal hebben we droge heldere dagen. Regenbuien zijn vaak heftig en van korte duur.
Indien men echt iets zoekt om te “overwinteren”, doet men er goed aan om direct aan de zee te gaan wonen, waar een subtropisch klimaat in het klein heerst. Daar groeien dan ook palmen, agaven, olijfbomen, zuidvruchten e.d.